müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Troya Müzesi

Çanakkale, Çanakkale Merkez Şu an kapalı 42 ₺ / Müzekart

Troya Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Truva Müzesi, Çanakkale il merkezinin 30 km güneyinde yer alan ve kıyıdan yaklaşık 4.5 km iç kısımda bulunan, Truva örenyerinin girişindeki 100 dönümlük arazide 11.314 m2 alan üzerine inşa edilmiştir. Müze binasının yüksekliğinin kazıdan önce antik Truva kentinin yüksekliğine eşit olması, Truva kentinin burada tüm detayları ile canlı kalmasını sağladığı düşünülmektedir. Troya Müzesi, 2018 Troya Yılı’nda Ekim ayı içerisinde halkın ziyaretine açılmıştır.

Troya Müzesi'nde bulunan toplam 3.000 m2 sergi salonunda, Truva ve Troas kentlerinden pek çok sayıda eser sergilenmektedir. Bu eserler içinde; heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, balta ve kesici aletler, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, silahlar, madeni paralar, kemik nesneler ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, figürinler, cam ve pişmiş toprak koku şişeleri, gözyaşları gibi pek çok tarihi ve arkeolojik eser bulunmaktadır. 

Troya’daki kazıların ilkini yapan Heinrich Schliemann’ın çıkarmış olduğu ve ardından Ankara Anadolu Müzesi’ne 2012’de iade edilen 24 parçalı altın takı gibi dünya tarafından bilinen ve Truva ile özdeşleşmiş eserler de ayrıca Truva Müzesi’nde bulunmaktadır. 

Truva müzesinde ayrıca Assos, Tenedos, Parion, İskenderiye Troas, Smintheion, Lampsakos, Tyhmbria, Tavolia ve Imbros kentlerinin tarihi, kazı bilgileri ve bu dönemlere ait eserleri de sergilenmektedir.

Müzenin ilk katında, Truva’nın Tunç Çağı hakkında bilgilerin aktarılmasının yanı sıra, görsel efektlerle de Geç Tunç Çağı Truva’sı ziyaretçilere gösterilmiştir. Truva’daki en eski yazılı eser olan Luvi Mührü de bu katta sergilenmektedir.

Truva Müzesi’nin 2. Katında, Homeros’un İlyada eserinde de anlatılmış olan Truva Savaşı, döneme ait materyallerle, yani çanak-çömlekler ve sikkelerin yanı sıra görsel ve dijital araçlar da kullanılarak ziyaretçilerle buluşturulmuştur. 1994’te günyüzüne çıkarılmış olan Polyksena Lahti ve 2012’de ortaya çıkarılan Triton Heykeli de bu katta bulunmaktadır.

Truva Müzesi’nin üçüncü katında ise Ortaçağ dönemine gelinmiş ve Troya ve çevresindeki beylikler Osmanlı Dönemi yerleşimlerine ait eserler ziyaretçilerle buluşmaktadır. Osmanlı dönemine ilişkin eserler başlıca sikke, seramik, çanak-çömlek geleneğini yansıtan eserler olmakla beraber, yazı, gravür ve fotoğraflar sergide kullanılan araçlardandır.

Ulaşım / İletişim

Adres: 17100 Tevfikiye/Çanakkale Merkez/Çanakkale, Türkiye

Telefon:

Website: http://www.troya2018.com

Giriş Ücreti

Troya Müzesi giriş ücreti 42 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.

Yakınındaki Müzeler