müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale, Çanakkale Merkez Şu an kapalı

Çanakkale Arkeoloji Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Çanakkale'de müze çalışmaları Atatürk zamanında başlamıştır. 1936 yılında, Zafer Meydanı'ndaki tarihi mermer ve taş eserlerin toplanmasıyla oluşturulmaya başlanan müze, aynı meydanda bulunan bir kilisenin ek binasında 1965 yılında kurulmuştur. 

Frank Calvert'in Türkiye’den kaçırdığı eserler dışında kalan koleksiyonun bir parçasının Çanakkale müzesine devredilmesi ve Carl Blegen tarafından 1932-38 yıllarında yapılmış olan Truva kazısındaki eserlerin bazılarının Çanakkale’ye getirilmesi ile müzenin koleksiyonu oluşmaya başlamıştır. 

1959'da Dardanos Höyük'te ortaya çıkarılan buluntular, Troia'dan sonra Çanakkale tarihinin en önemli keşiflerinden biri haline gelmiştir. Bugünkü müze binası, Çanakkale Boğazı ve Bozcaada'daki antik Tenedos kentinin nekropolünde ele geçen önemli buluntular ışığında planlanmıştır. Yeni müze 1984 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Zafer Meydanı'ndaki müzenin eserleri yeni müzeye taşınmıştır.

Çanakkale Müzesinde; Çanakkale ve çevresindeki antik kentlerden eserler kronolojik sırada sergilenmektedir. Müzede 12,747 arkeolojik eser, 15,237 madeni para ve 2,714 etnografik eser koruma altındadır. Müzenin önemli kısımlarını, Troia Salonu, Assos Salonu, Dardanos Tümülüsü Salonu, Afrodit Heykelciği, Polyksena Lahti ve Hadrian Heykeli oluşturmaktadır. 

Troia Salonu: Kazılar 1870 yılında Schliemann tarafından başlatılmıştır ve 1893 yılında W. Dörpfeld ve 1932 yılında Blegen önderliğinde devam etmiştir. Türkiye’deki ilk höyük kazılarından biri olan Troia, Erken Tunç Çağı ve Demir Çağı (3000-1250) seramiklerinin tarihlenmesinde bir sınır oluşturduğu için arkeolojide çok önemlidir. Bu seramikler Erken Tunç Çağı ve Geç Tunç Çağı arasında seramik teknolojisinin ilerlemesini aktarmaktadır. 

Assos Salonu: Antik Assos kentinden ele geçmiş olan buluntular 1980'den beri bu salonda sergilenmektedir. 

Dardanos Tümülüs Salonu: 1959 yılında Çanakkale’nin Çınarlı Köyü sınırları içerisinde bulunan Dardanos Tümülüsü, eski Dardanos kentine adını veren  ve Kral Dardanos’un aile mezarı olduğu için önemlidir. Çanakkale Arkeoloji Müzesi Dardanos Tümülüs salonunda, Dardanos Tümülüsü’nün mezar odasında elde edilen 300'den fazla arkeolojik eser sergilenmektedir.

Afrodit Heykelciği: Dardanos Tümülüsü’nden çıkarılmış olan en önemli eserdir. 

Polyksena Lahti: 1994 yılında Biga İlçesi Gümüş Çay Kasabasında Kızöldün Tepesi'nin tümülüsünde yapılan kazılar esnasında bulunmuştur. Lahit ve kazılar sırasında elde edilen buluntular nedeniyle; 6. yüzyıl sonuna tarihlenir.

Ulaşım / İletişim

Adres: İzmir Çanakkale Yolu, 17100 Tevfikiye/Çanakkale Merkez/Çanakkale, Türkiye

Telefon: (0286) 217 82 05

Yakınındaki Müzeler