Efes Arkeoloji Müzesi
İzmir, Selçuk ● Şu an kapalı 18 ₺ / Müzekart
Foto: yakup süllü
Efes Arkeoloji Müzesi Hakkında Genel Bilgiler
Efes Arkeoloji Müzesi, Selçuk'ta, antik kentin yakınında, Ege iline bağlı İzmir'den yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Müze tamamen yenilenmiştir; eserleri vurgulamak için renkler ve ışıklar kullanılmış ve müzeye yeni salonlar eklenmiştir. Daha önce hiç sergilenmemiş 3.000'den fazla eser sergilenmektedir. Efes Antik şehrinin eski çeşmesinden elde edilen kalıntılara sahip bir salon da bulunmaktadır. Kazılarda ortaya çıkarılan çeşmelerde bulunan heykeller ve antik Efes kentinin su yolu ile ilgili planı bu odada sergilenmektedir.
Kentin zenginlerinin yaşadığı Teras (Yamaç) Evleri'nde bulunan eserler de müzede sergilenen eserlerdendir. Teras Evler müzedeki en önemli parçalardan biri olan frizlere ev sahipliği yapmaktadır. Fildişinden yapılmış olan ve barbarlara karşı savaşa İmparator Trajan'ın hazırlanmasını betimlemektedir. Müzedeki en değerli eserlerin, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan "Artemis Tapınağı"nın sembolü olan büyük ve güzel Artemis heykelleri olduğu düşünülmektedir. Yenilenmeden önce müzede Artemis Tapınağı'ndan çok fazla bulgu görülmezken şimdi tapınaktan yaklaşık 400 eser daha müzeye eklenmiştir.
Kazılar sırasında bulunan veya müzeye bağışlanan 3.000'den fazla sikke de kronolojik sırada sergilenmektedir. Müzenin ziyaretçileri, 8.000 yıllık Efes tarihinin dokusunu, ayrıca Efes halkının yaşam tarzını ve ilgi alanlarını, geçmiş zamanların moda kültürünü ve tıp biliminin tarihini şimdiki zaman ve nasıl hayatta kaldığıyla ilişkisini görebileceklerdir.
Efes Müzesi'nin, Efes ve Selçuk içinde yeni düzenlemeler sonucu ziyarete açılan yeni bölümleri;
1- Arasta ve Hamam Bölümü: Müzenin orta bahçesine bitişik, müze ile bütünlük oluşturan bölümde eski Türk kasabalarında ticaret hayatı ve kaybolmaya yüz tutan çeşitli el sanatları canlı olarak sergilenmektedir. Tarıma bağlı yöresel yaşamda önemli yer tutan tahıl öğütme sistemi (değirmenler) gelişimi ve farklı tipleri ile; bakırcılık ve göz boncuğu yapımı; Türk çadırlarının sergilendiği bölüm içinde eski Türk yapısı ve 16. yüzyıla ait Osmanlı hamamı da restore edilerek sergi alanında değerlendirilmiştir.
2- Ayasuluk Kitaplığı: Efes Müzesi'nin arka sokağı içindeki eski bir Türk yapısı (14. yüzyıl) müze tarafından restore edilmiş ve semt halkının günlük gazete veya kitap okuyabileceği küçük bir kitaplık işlevi kazandırılmıştır.
3- Görme Engelliler Müzesi: Efes aşağı agoradaki antik dükkânlardan biri restorasyonu yapılarak görme engellilerin gezebileceği bir müzeye dönüştürülmüştür. İki bölümden oluşan bu müzede kopya ve orijinal eserler sergilenmektedir.
Tüm sene boyunca açık tutulan müzede, çoğunluğu Efes kazılarında, bir kısmı da Klaros gibi yakın çevrede ortaya çıkarılmış eserler sergilenmektedir. Efes Müzesi, içerdiği eserler, ziyaretçi kapasitesi ve kültürel etkinlikleri ile Türkiye’nin en önemli yerel müzesidir.
Efes Müzesi'nde şu bölümler bulunmaktadır;
1- Yamaç Evler Buluntuları Salonu
2- Çeşme Buluntuları Salonu
3- Yeni Buluntular ve Küçük Buluntular Salonu
4- Büyük Avlu
5- Mezar Buluntuları Salonu
6- Artemis Ephesia Salonu
7- İmparator Kültü Salonu
8- Küçük Avlu
Müze yılın 365 günü açıktır.
Ulaşım / İletişim
Adres: Atatürk, Uğur Mumcu Sevgi Yolu, 35920 Selçuk/İzmir, Türkiye
Telefon: (0232) 892 60 10
Ziyaret Saatleri
Efes Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.
Pazartesi 08:00-18:30
Salı 08:00-18:30
Çarşamba 08:00-18:30
Perşembe 08:00-18:30
Cuma 08:00-18:30
Cumartesi 08:00-18:30
Pazar 08:00-18:30
Giriş Ücreti
Efes Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 18 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.
Yakınındaki Müzeler
- Efes Antik Kenti - 2.48 kilometre