müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Efes Antik Kenti

İzmir, Selçuk Şu an kapalı 72 ₺ / Müzekart

Efes Antik Kenti Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye'nin Ege bölgesinde yer alan Efes’în, Akdeniz'deki en iyi korunmuş antik kent olduğu düşünülmektedir. Antik çağda, Efes kalabalık bir ticaret şehri ve doğurganlık tanrıçası olan Kibele’ye ibadet merkezidir. Aynı zamanda Hristiyanlar için de önemli bir yerdir. Türkiye’nin batısındaki modern Selçuk köyü yakınlarında kalan İyonya’da bulunan ve Asya’nın en önemli Yunan kenti olan Efes, Roma döneminde, Coressus ve Pion'un tepelerinin kuzey yamaçlarında ve Cayster (Küçükmenderes) Nehrinin güneyinde yer almaktadır. 

Efsaneye göre, İyonya Prensi Androclos, M.Ö. 11. yüzyılda Efes'i kurmuştur. Efsane, Androclos'un yeni bir Yunan yerleşimi aradığında, rehberlik için Delphi kahinlerine gitmiştir, kahinler ona bir balığın ve domuzun ona kenti kuracağı yeri göstereceğini söylemiştir. 

Efes, Klasik Yunan döneminde, İyonlar Birliği'nin on iki şehrinden biridir. Kent, MÖ 129'da Roma Cumhuriyeti'nin kontrolüne girdikten sonra gelişmiştir. Efes Kenti, günümüzde antik dünyanın yedi harikasından biri olan, M.Ö 550 civarında tamamlanan yakındaki Artemis Tapınağı ile de bilinmektedir. Diğer birçok anıtsal yapının arasında, Celsus Kütüphanesi ve 25.000 seyirci kapasiteli bir tiyatro vardır. Efes Antik Kenti, M.S. 263'te Gotikler tarafından tahrip edilmiş ve yeniden inşa edilmesine rağmen, kentin ticari bir merkez olarak önemi, liman Küçükmenderes Nehri alüvyonlar nedeniyle yavaşça yatak değiştirdikçe azalmıştır. Kent M.S. 614'teki deprem tarafından kısmen tahrip olmuştur.

Efes'teki arkeolojik araştırmaların tarihi ile ilgili, İngiliz mühendis John Turtle Wood'un Artemis Tapınağı'nın kalıntılarını aramaya başladığı 1863 yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Wood, altı yıl sonra, yerini tespit etmeyi başarmış ve ardından bu alandaki kazılara beş yıl ayırmıştır. Bir sonraki Efes'teki arkeolojik çalışma 1895-1913 yılları arasında gerçekleşmiştir ve Alman ve Avusturyalı arkeologlar tarafından Otto Benndorf ve Carl Humann yönetiminde yapılmıştır. 1898'de Benndorf, o zamandan beri Efes'te arkeolojik çalışmalar yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nü kurmuştur. Efes bölgesinden gelen buluntular dünyadaki birçok müzeye dağılmıştır. Efes'te bulunan nesnelerin en etkileyici koleksiyonları Selçuk'ta Efes Müzesi, Viyana'da Efes Müzesi ve Londra'da İngiliz Müzesi'dir. 

Efes kalıntıları, Adnan Menderes Havalimanı'ndan veya 30 km uzaklıktaki Kuşadası limanından kolayca erişilebilmeleri nedeniyle en sevilen uluslararası ve yerel turistik yerlerden biridir.

Ulaşım / İletişim

Adres: Acarlar, Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir, Türkiye

Telefon:

Giriş Ücreti

Efes Antik Kenti giriş ücreti 72 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.

Yakınındaki Müzeler