müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep, İslahiye Şu an kapalı

Yesemek Açık Hava Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Yesemek'teki taş ocaklarının ilk olarak M.Ö. 14. ve 12. yüzyıllar arasında olan Hitit İmparatorluğu döneminde kullanıldığı bilinmektedir. Muhtemelen 1380'den 1345'e kadar hüküm süren Hitit İmparatoru Suppiluliuma I tarafından açılmıştır. O sırada atölye, Hurrian ustaları tarafından yönetilmiştir. Yesemek'in taş ocağı yeri olarak seçilmesinin nedeni dolerit yataklarına yakınlığıdır. Dolerit, bazalta benzer, ancak daha kaba olan bir volkanik kayadır. 

Yesemek ocakları da M.Ö. 9. yüzyıldan 8. yüzyıla kadar neo-Hitit devletleri döneminde etkindir. Bu daha sonraki dönemde, Yesemek Sam'al krallığına aitti ve ustalara Aramiler katılmıştır. Asurlular, Sam'al Krallığı’nı yıktıklarında taş ocağı kapatılmıştır. Fatihler tüm esnafı rehin aldı ve yerel taş ocağını ve atölyeleri terk etmiştir. Yesemek, şu anda Aslanlıtepe olarak bilinen bir yamaçta yer almaktadır. Zirvenin yanında, doleritin elde edildiği taş ocakları ve heykeltıraş atölyeleri bulunmaktadır. Bitmiş heykeller yakındaki kutsal alanlara ve şehirlere taşınmıştır. Araştırmacılar, Yesemek'teki heykeltıraş araçlarının bulunmamasından etkilenmişlerdir. Bu bulmacayı açıklamak için, heykellerin bitmemiş bir halde varış yerlerine taşındığını ve orada ayrıntılarla rafine edilmiş oldukları teorisi öne sürülmüştür.

Yesemek'teki atölye çalışması 19. yüzyılın 90'lı yıllarında Avusturyalı antropolog ve arkeolog Felix von Luschan tarafından keşfedilmiştir. Von Luschan, Orta Doğu'da sayısız sefer yapmıştır. Pamphylia ve Pisidia'ya yaptığı seferde Karol Lanckoroński de dahil olmak üzere birçok gezginle birlikte çalışmıştır. Ayrıca Nemrut Dağı'nın zirvesini incelemek için Carl Humann'ın yolculuğuna katılmıştır. 1888'de, küçük, neo-Hitit krallığının başkenti Sam'al olarak bilinen kentin kalıntılarını keşfedilmiştir. Kent, Zincirli höyüğünün içine gizlenmiştir. Robert Koldewey ile birlikte Von Luschan, bu höyüğü Alman Oryantal Topluluğu adına dikkatlice kazıp incelemiştir. Bu kazılar sırasında, Yesemek'teki yakındaki atölye keşfedilmiştir, ancak orada kazmaya başlamamıştır.

Yesemek'teki ilk sistematik kazılar 1958-1961 yıllarında Profesör Bahadır Alkım tarafından yapılmıştır. Ekibi yaklaşık 200 anıtsal, tamamlanmamış heykel tanımlamıştır. İkinci çalışma, 1988-1991 yıllarında İlhan Temizsoy başkanlığında yapılmıştır. Bu sefer daha da fazla heykel keşfedilmiştir. 

Daha yakın bir zamanda (2005'ten beri) Yesemek bir açık hava müzesi olmuştur. Gaziantep Arkeoloji Müzesi adına gerekli çalışmalar yapılmıştır. Ziyaretçiler için hazırlanan alan bölgenin sadece alt kısmını kapsamaktadır. En etkileyici heykel örnekleri buradadır. Birçoğu aslanları ve dağların sakallı tanrısını gösterir. Ziyaretçilerin dikkatini en çok bir erkek ayı heykeli ve bir araba kabartması çekmektedir.

Ulaşım / İletişim

Adres: Yesemek, 27800 İslahiye/Gaziantep, Türkiye

Telefon: (0342) 875 10 55

Yakınındaki Müzeler