müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya, Meram Şu an kapalı Ücretsiz

Konya Arkeoloji Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur ve 1962'de şu anki yerine taşınmadan önce iki kez yeniden taşınmıştır. Müze 1901 yılında Karma Ortaokulun bir köşesinde kurulmuştur. 1927'de Mevlana Müzesi'ne ve ardından 1953’te İplikçi Camii'ne taşınmıştır. Konya Arkeoloji Müzesi, 1962'de şu anki olan şehir merkezinde Sahip Ata Caddesi üzerinde yeni bir binada yeniden açılmıştır. 

 Müzede öne çıkan eserlerden biri Çatalhöyük antik kentinden bulunmuş olan lahitler ve diğer eserlerdir. Müzenin koleksiyonu Neolitik dönem, Tunç Çağı (eski Tunç ve Orta Tunç dönemleri), Demir Çağı (Frig ve Urartu Uygarlıkları), Klasik dönem, Hellenistik dönem, Roma dönemi ve Bizans dönemlerine ait eserler, seramikler, eşya, taş ve bronz eşyalar, süs eşyaları ve yazıtlar gibi oldukça geniş bir  kültür ve eser yelpazesinden oluşmaktadır. 

Tarih Öncesi Eserlerin sergilendiği sergi salonunda, Çatalhöyük'teki kazılardan elde edilmiş olan terrakota çömlek ve taş gibi Neolitik dönem eserleri (MÖ 3000-1950) sergilenmektedir. Bakire, Karahöyük ve Beyşehir bölgelerindeki arkeolojik kazılardan, Eski Tunç Dönemi’ne ait, çoğunlukla pişmiş topraktan çanak çömlek gibi eserler, Orta Tunç Çağı’na ait Konya Karahöyük bölgesi buluntularında olan pişmiş toprak ürün ve bronz yüzük benzeri eserler sergilenmektedir.

İkinci salon olan Demir Çağı Salonu’nda (MÖ8. yy.-6.Yüzyıl), Konya Alaaddin Tepesi, Frigya ve Kıcıkışla'da günyüzüne çıkarılmış olan çeşitli boyalı ve boyasız çömlekler, Urartular’dan çeşitli figürler bulunmaktadır. Yine Kıcıkışla ve Lekythoses'teki kazılarda elde edilmiş ve Klasik Dönem’e ait olan klasik siyah boyalı Kylix formundaki çömlekler de bu salonda sergilenmektedir. Bunların dışında Hellenistik Dönem’e ait bazı buluntular da vardır. 

Roma Dönemi Salonu’nda ise, İkonium’dan elde edilmiş olan, çanak çömlek, cam eşya, fildişi ve süs eşyaları ile Sidemara tipi mermer Herakles lahti sergilenmektedir. Yine bu salonda Bizans Dönemi’ne ait; Sille, Tatköy, Çumra, Alibeyhöyük’ten elde edilmiş buluntular sergilenmektedir.

Konya Arkeoloji Müzesi, Konya şehir merkezinden ve çevre bölgelerden toplanan yazıtların sergilenmesine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunların 91 adeti Konya'dan olmakla beraber, geri kalanı çevredeki diğer yerlerden gelen 231 yazıttan oluşmaktadır. 

Ulaşım / İletişim

Adres: Sahibiata, 42200 Meram/Konya, Türkiye

Telefon: (0332) 351 32 07

Ziyaret Saatleri

Konya Arkeoloji Müzesi Pazartesi günleri kapalıdır.

Konya Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.

Pazartesi Kapalı

Salı 09:00-17:00

Çarşamba 09:00-17:00

Perşembe 09:00-17:00

Cuma 09:00-17:00

Cumartesi 09:00-17:00

Pazar 09:00-17:00

Giriş Ücreti

Konya Arkeoloji Müzesi giriş ücretsizdir.