Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara, Altındağ ● Şu an açık 36 ₺ / Müzekart
Foto: Hyeongsoon Choi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Genel Bilgiler
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi'nin güneyinde, Ankara'da, Atpazarı bölgesinde yer almaktadır. Eski Osmanlı Mahmut Paşa Çarşı depo binasından ve Kurşunlu Han'dan oluşmaktadır. Bu bina Atatürk’ün bir Hitit müzesi kurma arzusundan ötürü, binalar Kültür Bakanı olan Hamit Zübeyir Koşay’ın, Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan’a önerisi üzerine satın alınmıştır. Tadilat ve tamirler tamamlandıktan sonra (1938–1968), bina Ankara Arkeoloji Müzesi olarak halka açılmıştır.
Kubbeli yapının onarımlarının tamamlanmasının ardından, 1940'ta Alman arkeolog H.G. Guterbock başkanlığında bir komite müzeyi düzenlemiştir. 1943'te müze binasının tadilatları halen devam etmekte olup, orta kısım ziyaretçilere açılmıştır. Bu bölümün tamir projeleri mimar Macit Kural tarafından gerçekleştirilmiş ve ihale üzerine tamir işleri mimar Zühtü Bey tarafından yapılmıştır. 1948'de müze yönetimi Akkale'yi depo olarak terk etmiş ve müze, onarımı tamamlanan Kurşunlu Han'ın dört odasında bulunmaktadır. Kubbeli yapı etrafındaki kısmın restorasyon ve sergi projeleri mimar İhsan Kıygı tarafından hazırlanmış ve uygulanmıştır. Beş kısım orjinal hallerinde bırakılmış, ancak bu kısımlar arasındaki duvarlar yıkılmış ve böylece teşhir için geniş bir alan sağlanmıştır. Müze binası 1968 yılında bugünkü yapısına ulaşmıştır. Kurşunlu Han'da araştırma odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve atölye çalışmaları alanı bulunmaktadır. Kurşunlu Han yönetim binası olarak kullanılırken Mahmut Paşa Kemerli Çarşısı sergi salonu olarak kullanılmıştır.
Paleolitik Çağ (.... 8000)’a ait buluntular arasında, Antalya Karain Mağarası'nda bulunan kalıntılar vardır. Sergide Paleolitik döneme ait taş ve kemik aletler sergilenmektedir.
Neolitik Çağ (M.Ö.8000-5500): Sergide bu çağın Türkiye’deki iki önemli merkezinden, yani Çatalhöyük ve Hacılar'dan buluntular sergilenmektedir. Buluntular arasında ana tanrıça heykelleri, pullar, toprak kaplar, kemikten yapılmış tarımsal aletler bulunur.
Kalkolitik (Bakır-Taş) Çağı (M.Ö 5500-3000): Sergide Alişar bölgesinden elde edilen taş aletlere ek olarak, bu çağda kullanılan malzemelerden olan bakır eserler de bulunmaktadır.
Eski Tunç Çağı (M.Ö. 3000-1950):Bu döneme ilişkin buluntular Hasanoğlan, Mahmatlar, Eskiyapar, Horoztepe, Karaoğlan, Merzifon, Etiyokuşu, Ahlatlıbel, Kararozv, Karalılan, Bolu, Beycesultan Semahöyük ve Karaz-Tilki Tepe gibi bölgelerden elde edilmiş olup, bakırın üzerine kalay eklenmesi ile üretilen ve döneme ismini vermiş olan Tunç madeni ağırlıklıdır. Değerli metaller, Alacahöyük'ün kraliyet mezarlarından keşfedilen görkemli ölüm hediyeleri, gibi buluntular sergilenmektedir.
Hititler (M.Ö. 1750-1200): Anadolu'da 2. bin yılda Kızılırmak havzasında bulunan ve başkenti Boğazköy (Hattuşaş) olan Hititlere ait eserler müzenin en önemli kısımlarından birini oluşturmaktadır. Boğazköy dışında, İnandık, Eskiyapar, Alaçahöyük, Alişar bölgelerinden kabartmalı boğa figürü kapları, toprak eserler, devlet arşivlerinin tabletleri, krallar adına mühürler görülmektedir.
Müzede, Frigler, Urartular, Geç Hitit toplulukları’na ait eserlerle birlikte Yunan, Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait koleksiyonlar, altın, gümüş, cam, mermer, bronz ve madeni paralardan ve daha nice çeşitlilikte eserlere ulaşmak mümkündür.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi aynı zamanda, Akadlı Sargon'a ait olan ve M.Ö. 19-18. yüzyıla tarihlenen tablet, Hititlerin ve Ankara'nın simgesi olarak bilinen Güneş Burçu başta olmak üzere, çok sayıda antik doğuya ve antika batıya ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Ulaşım / İletişim
Adres: Kale, Gözcü Sk. No:2, 06240 Ulus/Altındağ/Ankara, Türkiye
Telefon: (0312) 324 31 60
Website: https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=AMM01&DistId=AMM
Ziyaret Saatleri
Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.
Pazartesi 08:30-18:30
Salı 08:30-18:30
Çarşamba 08:30-18:30
Perşembe 08:30-18:30
Cuma 08:30-18:30
Cumartesi 08:30-18:30
Pazar 08:30-18:30
Giriş Ücreti
Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 36 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.
Yakınındaki Müzeler
- Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi - 70 metre
- Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi - 100 metre
- Ankara Rahmi M. Koç Müzesi - 160 metre
- Gökyay Vakfı Satranç Müzesi - 400 metre
- Şair ve Yazarlar Evi Müzesi - 440 metre