müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Alacahöyük

Çorum, Alaca Şu an açık 7 ₺ / Müzekart

Alacahöyük Hakkında Genel Bilgiler

Alacahöyük, Neolitik ve Hitit uygarlıklarına ait eski bir yerleşim yeri ve önemli bir arkeolojik bölgedir. Hitit İmparatorluğu'nun antik başkenti Hattuşa'nın bulunduğu, Boğazkale'nin kuzeydoğusunda, Çorum şehrinin Alaca bölgesinde bulunmaktadır.

Hitit ismi bilinmemekle beraber Arinna, Tawiniya ve Zippalanda gibi isimlerden birinin bu bölgeye ait olma ihtimali düşünülmektedir.

 

1907 yılında, Osmanlı arkeolog Theodor Makridi Bey bu bölgede iki hafta boyunca kısa keşifler yapmıştır. 1910'larda, Alman ekipleri, MÖ 3. bin yıldan kalma kraliyet mezarlarının yanı sıra, MÖ 2. bin yılına tarihlenmiş bir Hitit kasabasını keşfetmiştir. Taş kabartmalarla çevrili etkileyici sfenks kapısı şehrin girişini işaret etmektedir. Kasaba, kuzeydeki dağlık bölgede yaşayan Kaska halkının sık sık baskınları nedeniyle, surlarla ve duvarlarla yoğun bir şekilde takviye edilmiştir. 

Alacahöyük, Hitit öncesi dönemde önemli bir şehirdir, ancak Hitit fethinden sonra yakındaki başkent Hattuša'nın gölgesinde kalmıştır. Konumun en önemli bulguları, MÖ 2500 yıllarından kalma, Hitit öncesi kraliyet mezarlarından kalma eserlerdir. Duran anıtların çoğu Hitit dönemine aittir. Oymalı ortostatları bulunan şehir duvarları, okçular için rampalı, iç ve dış geçitlere sahiptir. Güney dış anıtsal geçit iki kule arasına kurulmuş ve iki büyük sfenks tarafından korunmuştur. Kapı ayaklarında 7 ayak yüksekliğinde sfenks oluşturmak için oyulmuş iki adet 13 ayak yüksekliğinde monolit bulunmaktadır. Bu Sfenks Kapısının içinde hala kazı gerektiren büyük bir Hitit yapı kompleksi vardır. Sfenks Kapısı'ndaki iki kulenin tabanı birkaç ortostatla süslenmiştir. Kabartmaların ve sfenkslerin çoğu M.Ö. 14. yy'a aittir. Sfenks ve ortostatlar kopyalarla değiştirilmiştir ve orjinalleri Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne taşınmıştır.

Alacahöyük'te elde edilen buluntulardan bazıları, M.Ö. 3. binyılın başlarında Hitit öncesi dönemlere ait kraliyet mezarlarında bulunan kült nesnelerdir. Bu nesneler güneş diskleri veya tanrıları temsil eden hayvanlar şeklindedirler. Genellikle mezar armağanı olarak bulunurlar ve cenaze alaylarında dini standart olarak taşınmaları gerekir. Alacahöyük Hitit Su Bendi, 

Gölpınar barajı olarak da bilinir. Hitit belgelerinde bahsedilen, IV.Tudhaliya tarafından M.Ö. 1240 yılı civarlarında yaptırılan 10'dan fazla su bendinden biri olabilir. 15000 m³ su tutma kapasitesine sahip olan bend 2002 yılında restore edilmiştir. Alacahöyük köyü tarafından hala sulama amaçlı kullanılmaktadır. Baraj setindeki kazılarda bir stel kaidesi ve bir stelin üst ucuna ait tanrıça Hepat'ın isminin okunduğu hiyeroglif yazıtlı bir bazalt parça bulunmuştur.

Ulaşım / İletişim

Adres: Alacahöyük, 19602 Alacahöyük/Alaca/Çorum, Türkiye

Telefon: (0364) 422 70 11

Ziyaret Saatleri

Alacahöyük ziyaret saatleri şu şekildedir.

Pazartesi 08:00-19:00

Salı 08:00-19:00

Çarşamba 08:00-19:00

Perşembe 08:00-19:00

Cuma 08:00-19:00

Cumartesi 08:00-19:00

Pazar 08:00-19:00

Giriş Ücreti

Alacahöyük giriş ücreti 7 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.