müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Adana Etnografya Müzesi

Adana, Seyhan Şu an kapalı 12 ₺ / Müzekart

Adana Etnografya Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Adana Etnografya Müzesi, Adana'nın önemli simgelerinin etnografik eserlerini, simgesel yapılarını, kitabesini ve mezar taşlarını sergilenmekte olduğu bir müzedir. Müze, Arkeoloji Müzesi yeni yerine taşındıktan sonra 1983 yılında eski Yunan Kilisesi'nde açılmıştır. Mayıs 2012 itibariyle müze, 2016 yılında yeni inşa edilen Müze Kompleksi'ne taşınacağı için kapatılmıştır ancak taşınma işlemi henüz gerçekleşmemiştir.

Müzede bulunan eserleri Taş İşleri, Etnografik Çalışmalar, Örgü Ürünler, Yörük Çadırları, Orintal Eserler ve Paneller başlıkları altında incelemek mümkündür. Taş işleri kısmında, müze bahçesinde kufi, sülüs ve nezih hat yazıtlarının bulunduğu mezar taşları sergilenmektedir. Güney ve kuzey kısımlarında 17. yüzyıldan kalma Osmanlı türünde; sade, sikke başlıklı, mecidiye tipi taşların yanı sıra fes, türban veya barok tarzında taçları olan kadın ve erkek mezar taşları sergilenmektedir. Koleksiyonda Adana Valisi Süleyman Paşazade Ahmet Paşa, Karaisali Yerel İdaresi, Hasan Fevzi Bey, Adana Askeri Valisi Miratizade İbrahim Bey, Adana Saymanı, Sophia'nın Mustafa Bey, Başrahip ve Ormancı Akif Efendi gibi bazı önemli kişilerin mezar taşları bulunmaktadır. Batı kısmında ise Türk-İslam eserlerinden yazıtlar sergilenmektedir. Bunların en belirgin örnekleri Misis Hanı, Adana Valiliği, Bahripaşa Çeşmesi, Taşköprü, Misis Köprüsü ve Osmanlı Devlet Mührü'nün restorasyon kitabeleridir.

Etnografik Eserler kısmında ise farklı durumlarda sergilenen etnografik eserler bulunmaktadır. Bu eserler;

-Kaba deri ayak giyim, zemzem seti, bakır kahve urna, ahşap kahve değirmenleri, mangal, gelin takunyası, hedik, körük, kirkit, çuval, güneş ölçüsü.

-Çalgılar; Ney, kaval, aşiret zurnaları

-Altın küpeler, kolyeler ve bilezikler

-Gümüş kemerler ve kemer tokaları

-Gümüş takılar ve nazar boncukları

-Gümüş bileklik, yüzük, tepelik, bilezik, ağızlık, zincirli saat

-Eğik müzik aletleri (kabak kemane, tambur, kemençe)

-Kılıç ve kalkan

-Cepken, yaldızlı nakış ile kadın giyim, yaldızlı dokuma kadın giysi bir manken görüntülenen giysiler, mankenler üzerinde gösterilen iki bindallı ve cepken.

Dokuma (İstar) Bölümü’nde bulunan eserler ise aşağıdaki gibidir;

-El dokuma tezgahları, dokuma alet ve aletleri (tezgah, mekik, kirkit, yaylı tekerlek, kirmen, çıkrık) ve kilim örnekleri.

Göçebe (Yörük) Çadırı kısmında bulunan çadır siyah at kılı bir çadırdır. Çadırın içinde zeminde çantalar, keçeler ve kilimler, duvar yastıkları, lamba, keklik kafesi, hızman, silah ve barut kasası bulunmaktadır. Çadırın önünde deri çarık, tahta su bardağı, taş harcı, yayık ve kaşık kasası vardır. Çadırın sol tarafında, el değirmeni ve duvarda koç boynuzu motifli bir kilim olan göçebe bir kız bulunur.

Adana Etnografya Müzesi’nin panellerinde, Toros dağlarında yaşayan göçebe kabilelerden, cicim, zilli, sumak, ilikli ve düz türde dokumalar, kilim, eyer çantası, seccade ve yastıklar gibi çeşitli tarzlarda kilimler de dahil olmak üzere el dokuma malzemelerinden örnekler bulunmaktadır. 

Ulaşım / İletişim

Adres: Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, Döşeme, D:No:7, 01060 Seyhan/Adana, Türkiye

Telefon: (0322) 454 38 57

Ziyaret Saatleri

Adana Etnografya Müzesi Pazartesi günleri kapalıdır.

Adana Etnografya Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.

Pazartesi Kapalı

Salı 09:00-17:00

Çarşamba 09:00-17:00

Perşembe 09:00-17:00

Cuma 09:00-17:00

Cumartesi 09:00-17:00

Pazar 09:00-17:00

Giriş Ücreti

Adana Etnografya Müzesi giriş ücreti 12 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.