müzeler.org

Türkiye'nin Müzelerini Keşfedin

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara, Altındağ Şu an açık 5 ₺ / 2 ₺

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Şu an müze olarak kullanılan cezaevinin inşasına 1925 yılında başlanmıştır. Mekanın bulunduğu bölge 1925 senesinden önce at çiftliği ve silah deposu olarak kullanılmıştır. İlk adı Cebeci Tevkifhanesi olan yapı daha sonra; Cebeci Umumi Hapishanesi, Ankara Hapishanesi, Ankara Cebeci Sivil Cezaevi, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi ve Ulucanlar Cezaevi adlarıyla anılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarından 2006 yılına kadar geçen süreçte kader mahkûmların koğuşu olan Ulucanlar, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2011 senesinde halkın hizmetine açılmıştır. Tam 81 yıl boyunca şairinden yazarına, politikacısından sinemacısına kadar farklı görüşlerde onlarca insan bu koğuşlarda kalmıştır. Bunlardan bazıları; Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Sami Cebeci, Yılmaz Güney, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Peker, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar, Beyhan Cenkçi Adnan Cemgil, Cüneyt Arcayürek, Fakir Baykurt, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Toker, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mustafa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan, Muharrem Şemsek’dir.

Cezaevinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren ve Necdet Adalı'nın da aralarında bulunduğu 18 kişi infaz edilmiştir. Tarihi boyunca işkencelere, infazlara, acılara tanıklık eden Ulucanlar Cezaevi'ne 1999 yılında 'devlet otoritesinin tesis edilmesi' amacıyla operasyon düzenlenmiş, 10 kişi yaşamını yitirmiştir. Katliam olarak adlandırılan bu ilk adımın ardından 2000 yılında 20 cezaevinde gerçekleştirilen eşzamanlı operasyonla çatılar delinmiş, duvarlar yıkılmış, koğuşlara biber gazı atılmış, çatılardan ateş açılmıştır.

Müzenin ziyaret edebileceğiniz yerlerinin başında Hilton koğuşu adı verilen 9. ve 10. koğuşlar bulunmaktadır. Bu koğuş alanındaki ranzalarda mahkûmların biyografileri yer almaktadır. Yaşanan acıların izlerini taşıyan bu tarihi binada mahkumlara ait eşyaları, dönemin gazete sayfaları, film afişleri, duvar yazıları ve son durak olarak darağacı görülebilir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesine Nasıl Gidilir?

Otobüs: Kızılay Meydanı’ndan 321 veya 392 numaralı otobüse binerek Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Ankara Hastanesi durağına Sıhhıye’den gitmek isterseniz 312, 314, 321, 322, 335, 393, 395 hat numaralı otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Otomobil: Ulaşımı oldukça kolay olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne navigasyon desteği ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Kızılay yönünden ulus istikametine doğru gittiğiniz zaman Gençlik Parkı’na ulaşırsınız. Buradan Altındağ Belediyesi’ne doğru devam ederseniz solunuzdaki Kestane Caddesi’ne girerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ulaşım / İletişim

Adres: Şükriye Mahallesi, Ulucanlar Cd. No:63, 06030 Altındağ/Ankara, Türkiye

Telefon: (0312) 507 01 38

Website: https://www.ulucanlarcezaevimuzesi.com/default.asp?page=icerik&id=27

Ziyaret Saatleri

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Pazartesi günleri kapalıdır.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.

Pazartesi Kapalı

Salı 10:00-17:00

Çarşamba 10:00-17:00

Perşembe 10:00-17:00

Cuma 10:00-17:00

Cumartesi 10:00-17:00

Pazar 10:00-17:00

Giriş Ücreti

Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti 5 ₺'dir. İndirimli giriş ücreti 2 ₺'dir. Bu müzede MüzeKart geçerli değildir.