Antalya Arkeoloji Müzesi
Antalya, Muratpaşa ● Şu an kapalı 20 ₺ / Müzekart
Foto: Veysel Deniz
Antalya Arkeoloji Müzesi Hakkında Genel Bilgiler
Antalya, düzinelerce önemli antik Yunan, Helenistik ve Roma kentleri, kasabaları ve diğer önemli arkeolojik sit alanlarını içermektedir ve müzenin sıra dışı koleksiyonunu oluşturmak için en iyi eserler Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bir araya getirilmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Antalya'nın İtalyan askeri işgali altına girdiği sırada, İtalyan arkeologlar, merkezde veya çevrede bulunan arkeolojik hazineleri İtalyan Büyükelçiliğine götürmeye başlamışlardır. Bu girişimleri önlemek için, öğretmen Süleyman Fikri Bey, 1919’da başladığı girişimleri ile eski eserlerin gönüllü memuru olarak atanmış ve ilk önce merkezde kalanları toplayarak Antalya Müzesi’ni kurma çalışmaları başlamıştır.
Müze ilk önce 1922'de Alâeddin Camii'nde, daha sonra 1937'den itibaren Yivli Camii'nde işletildi ve 1972'de bugünkü binasına taşındı. 1982'de çok çeşitli tadilat ve restorasyonlar için ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ve sergileme çalışmalarından sonra, Nisan 1985'te halka açıldı.
Antalya'daki Arkeoloji Müzesi binası, 30.000 metrekarelik bir sergi alanına sahiptir. Sergiler birkaç geniş salonda düzenlenmiş, bazıları ise müze bahçesine yerleştirilmiştir. Müzenin sahip olduğu nesneler, Antalya bölgesinde binlerce yıllık insan faaliyetini göstermektedir.
Doğal Tarih Salonu bölümünde farklı jeolojik çağlardaki fosilleri ve hayvan kemiklerini sergilenmektedir. En ilginç örnekler: dev salyangozların kabukları, soyu tükenmiş sefalopodların fosilleri, foraminifer kabukları ve anthozoanlardır.
Tarih Öncesi Salonu’nda, Paleolitik, Mezolitik, Kalkolitik, Neolitik ve erken Tunç Çağı buluntuları sergilenmektedir. Sergilenen öğeler çoğunlukla kemik ve taş araçlardır. Örnek paneller bu araçların üretim sürecini açıklar. Deri tabaklama işlemini gösteren bir sergi de bulunmaktadır. Bu serginin ana odağı, Karain mağarasındaki nesneler üzerine olmakla beraber aynı zamanda Öküzini ve Sehahöyük'ten bazı buluntular da bulunmaktadır. En güzel eserlerden biri, Burdur İli, Hacılar Höyük'te bulunan bir kadın figürüdür. Bu serginin son derece ilginç bir özelliği, Elmalı ilçesi yakınlarındaki Karataş-Semayük mevkiinden yeniden inşa edilen semaver mezarlığıdır. Bu alanda insanların yeraltındaki kil kaplara gömüldüğü erken Tunç Çağı mezarlığı tespit edilmiştir.
Müzenin Diğer İçerikleri
- Seramik Salonları ve Küçük Nesneler
- Mozaik Salonu
- Portreler Salonu
- İmparatorlar ve Tanrılar Salonları
- Perge Tiyatro Salonu
- Lahit Salonu
- Simgeler Salonu
- Paralar Salonu
- Etnografik ve Türk-İslam Dönemi Çalışma Salonları
- Çocuk Bölümü
- Müze Bahçesi
Antalya'daki Arkeoloji Müzesi, şehrin güney-batı kısmında, Konyaaltı Caddesi No: 1'de bulunmaktadır. Müzeye, Antalya'nın tarihi merkezinden (yani Kaleiçi semtinden) 2,5 km uzaklıktadır.
Müzenin yanında, Antalya'nın batı ilçelerini tarihi merkezi ve Lara'nın doğu sahil bölgesi ile birleştiren Nostaljik Tramvay hattının terminal istasyonu bulunmaktadır. Tramvaylar her yarım saatte bir, saat 07:00 ile 21:00 arasında hizmet vermektedir. Bilet ücreti 1,70 TL'dir.
Ulaşım / İletişim
Adres: Bahçelievler, Konyaaltı Cd. No:88, 07050 Muratpaşa/Antalya, Türkiye
Telefon: (0242) 238 56 89
Ziyaret Saatleri
Antalya Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.
Pazartesi 08:30-17:30
Salı 08:30-17:30
Çarşamba 08:30-17:30
Perşembe 08:30-17:30
Cuma 08:30-17:30
Cumartesi 08:30-17:30
Pazar 08:30-17:30
Giriş Ücreti
Antalya Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 20 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.
Yakınındaki Müzeler
- Antalya Oyuncak Müzesi - 1.95 kilometre
- Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi - 2.03 kilometre
- Antalya Etnografya Müzesi - 2.17 kilometre
- Antalya Mevlevihane Müzesi - 2.19 kilometre
- Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi - 2.48 kilometre